Nasza Polityka Prywatnosci oraz Cookies została zaktualizowana.

Wprowadziliśmy kilka istotnych zmian w naszej Polityce Prywatności i Plików Cookies i chcemy, abyś wiedział, co to oznacza dla Ciebie i Twoich danych

Menu

Pyszne danie włoskiej "ubogiej kuchni"

Pyszne danie włoskiej
Makaron z kawałkami chleba smakuje wyśmienicie! (Fot. Thinkstock)
Makaron z miąższem chleba, to jeden z najprostszych włoskich przepisów i danie reprezentujące tak zwaną ubogą kuchnię (cucina povera). Jednak ta potrawa to dowód na to, że to, co najzwyklejsze, smakuje doskonale.

Potrawa z dodatkiem resztek chleba to jedno z pierwszych, oryginalnych dań ubogiej kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie popularne w biedniejszej części kraju - w Kalabrii i na Sycylii. Ostatnio serwowane jest również jako przysmak w gospodarstwach agroturystycznych w Toskanii. Najlepiej pasuje do niego długi makaron, na przykład spaghetti.

Przygotowanie jest proste i błyskawiczne. Zaczynamy od wrzucenia do miksera sporej ilości miąższu chleba lub bułki, który następnie przekładamy na patelnię do delikatnie podsmażonej na oliwie ostrej papryczki - peperoncino i ząbka czosnku oraz kilku małych sardeli. Miąższ musi nabrać lekko złotego koloru.

Do patelni dodajemy gorący odcedzony makaron zachowując odrobinę wody z jego gotowania. Można dolać potem jej odrobinę, by całość nie była zbyt sucha. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.

Aby danie było jeszcze smaczniejsze, można do niego dodać kilka pomidorków koktajlowych i oliwek.