Nasza Polityka Prywatnosci oraz Cookies została zaktualizowana.

Wprowadziliśmy kilka istotnych zmian w naszej Polityce Prywatności i Plików Cookies i chcemy, abyś wiedział, co to oznacza dla Ciebie i Twoich danych

Menu

Nie daj sobie ukręcić... natki!

Nie daj sobie ukręcić... natki!
Z natki pietruszki przygotujesz m.in. pyszne pesto. (Fot.Thinkstock)
Od rzodkiewek, marchewki czy pietruszki zazwyczaj ukręca się natkę i ją wyrzuca. Niesłusznie, bowiem można ją wykorzystać. "Dokładamy do tego trochę orzechów, oliwy z oliwek i robimy pesto" - przekonuje Katarzyna Gubała, autorka książki "Warzywa górą!".


Katarzyna Gubała jest koordynatorką kampanii "Zostań wege na 30 dni" fundacji Viva oraz autorką książki "Warzywa górą. Od korzeni po liście", w której pokazuje nie tylko jak jeść warzywa, ale też to, co zazwyczaj z nich wyrzucamy, np. natki roślin korzeniowych.

"Zazwyczaj jest tak, że pani w warzywniaku nam to ukręca, np. dla królika. Tak naprawdę sami możemy to spożytkować i zrobić z tej natki rzodkiewki, marchewki czy pietruszki bardzo fajne pesto - dokładamy do tego orzechów, oliwy z oliwek i gotowe. Uzyskujemy pastę czy też smarowidło na śniadanie" - kwituje.

Spróbuj!