Nasza Polityka Prywatnosci oraz Cookies została zaktualizowana.

Wprowadziliśmy kilka istotnych zmian w naszej Polityce Prywatności i Plików Cookies i chcemy, abyś wiedział, co to oznacza dla Ciebie i Twoich danych

Menu

Buraki poprawią... morfologię!

Buraki poprawią... morfologię!
Zakwas z buraków to samo zdrowie! (Fot. Thinkstock)
Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

"Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny sposób możemy wzmocnić krew przy niedokrwistości! Kwas mlekowy, który odpowiada za kiszenie się buraków, korzystnie wpływa też na florę bakteryjną jelit, co przy Hashimoto jest podstawą terapii regeneracyjnej" - przekonuje Marek Zaremba w swojej najnowszej książce "Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę!".

Autor proponuje przygotować kiszone buraki z nutą rozmarynu. "Ten napój i kiszone buraki wzmacniają odporność, regulując pracę jelitową. Swoje zdrowe działanie kwas buraczany zawdzięcza również dużej zawartości witaminy C" - podkreśla.

Składniki potrzebne do zakwasu według Zaremby to: 1-2 kg buraków ekologicznych, 1-2 litry wody, 1/2 główki czosnku, 1-2 liście laurowe, mała cebula, kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych (wersja bezglutenowa), skórka z kromki chleba na zakwasie (wersja z glutenem), łyżka soli kamiennej lub morskiej, opcjonalnie - gałązka rozmarynu.

Przygotowanie zakwasu zaczynamy od obrania buraków i pokrojenia ich w plasterki. Cebulę również kroimy w plastry, ale grubsze. Ząbki czosnku przecinamy na pół. Buraki wkładamy do słoika albo naczynia z kamionki. Zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy sok z kapusty lub z ogórków albo skórkę z chleba, a na koniec doprawiamy.

Zaremba przestrzega, że buraki nie mogą pływać po powierzchni, aby nie spleśniały. "Kamionkowe naczynie lub duży słoik przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 5 dni. Część powstałego zakwasu zlej do butelki, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Buraki ułóż ciasno w słoiku i zalej sokiem z kiszenia" - radzi.