Menu

Rośnie znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego

Rośnie znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego
Fot. Pixabay
Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa produkcja owoców i warzyw, jak też rosnący eksport - powiedział wiceprezes PKO BP Rafał Antczak. Dodał, że jego bank będzie jeszcze intensywniej niż dotąd wspierać ten sektor.

"Niedocenianym ekonomicznie faktem jest to, że rolnictwo i przetwórstwo wykazuje najszybciej rosnącą produktywność z pośród sektorów polskiej gospodarki" - mówił Antczak podczas konferencji w firmie "Świeży Owoc", w której wziął także udział wicepremier Mateusz Morawiecki.

Antczak poinformował, że PKO BP przygotował specjalną ofertę dla rolników i małych i średnich firm, w tym z sektora owocowo-warzywnego. "Mam nadzieję, że to wszystko spowoduje, że polskie rolnictwo dalej będzie zdobywało światowe rynki -zaznaczył wiceprezes.

Zauważył, że najbardziej rozwinięte gospodarki na świecie, jak Stany Zjednoczone, Australia czy Irlandia mają silnie rozwinięty sektor przetwórstwa. Kraje te wspierają rolnictwo, "bo jest to biznes stabilny, dający zatrudnienie".

PKO Bank Polski oferuje rolnikom i przetwórcom owocowo-warzywnym m.in. prowadzenie rachunku bez opłat, wydłużony okres dostępności kredytu obrotowego w rachunku bieżącym, możliwość udzielania finansowania bez zabezpieczeń rzeczowych nawet do 500 tys. zł, kredyt inwestycyjny nawet na 20 lat.

Jak podano w środę PKO BP opracował raport "Przetwórstwo owocowo-warzywne coraz ważniejszym sektorem w przemyśle spożywczym", z którego wynika, że sektor przetwórstwa owoców i warzyw rośnie szybciej niż branża spożywcza ogółem. Udział owoców i warzyw przetworzonych w wartości produkcji sprzedanej artykułów spożywczych w kraju w latach 2010-2016 wzrósł do 7,9 proc.

Czynnikiem wzrostu sektora jest dostęp do bazy surowcowej. Produkcja owoców w Polsce w latach 2011-2016 wzrosła o 36 proc., do 4,6 mln ton, głównie w wyniku zwiększenia produkcji jabłek (+46 proc.).

Cechą charakterystyczną polskiego rynku owoców i warzyw jest znaczący udział przetwórstwa w zagospodarowaniu krajowych zbiorów. Szacuje się, że 40-50 proc. produkowanych u nas jabłek trafia do przetwórstwa, a truskawek ok. 65 proc., zaś warzyw ok. 30 proc.

W ocenie banku, rentowność branży przetwórstwa owocowo warzywnego utrzymuje się na dobrym poziomie, jednak spadek produkcji owoców tym roku i wzrost kosztów surowcowych mogą doprowadzić do pogorszenia wyników finansowych.

W raporcie czytamy, że głównym rynkiem przetworów owocowo-warzywnych są kraje UE, gdzie w ubiegłym roku trafiło 76 proc. mrożonych warzyw, 79 proc. mrożonych owoców i 91 proc. zagęszczonego soku jabłkowego.

Dodano, że Polska jest pierwszym w Europie i drugim na świecie producentem oraz eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. Zajmuje 2. miejsce w produkcji mrożonych warzyw - po Belgii i jest liderem w produkcji mrożonych truskawek, malin, wiśni i czarnych porzeczek.